Limonen – co to jest, co zawiera, gdzie jest stosowany

Treść artykułów



Często na półkach sklepu można znaleźć kosmetyki, chemię gospodarczą, środki owadobójcze o zapachu cytrusów. Efekt ten osiąga się dzięki specjalnemu składnikowi – d-limonenowi. Substancja jest klarownym płynem ekstrahowanym ze skórki owoców cytrusowych. Ze względu na swoje pozytywne właściwości jest szeroko stosowany w produkcji przemysłowej. Chociaż klasyfikowanie go jako środka rakotwórczego i alergicznego pozostaje kontrowersyjne. Dowiedz się wszystkiego o limonenie – co to jest, czy jest zdrowy czy szkodliwy, gdzie jest stosowany.

Limonen substancji

E. Wagner w 1895 r. Ustalił strukturę strukturalną limonenu, węglowodoru należącego do grupy terpenów, 1-metylo-4-izopropenylocykloheksen-1. Ta bezbarwna substancja występuje w postaci dwóch aktywnych izomerów: mieszaniny racemicznej i enancjomerów. Przydziel D-limonen (o zapachu cytrusów) i L-limonen (o zapachu igieł). Inne nazwy tej substancji: węgiel terpenowy, ekstrakt cytryny, terpen.

Gdzie jest zawarty

Odpowiadając na pytanie: limonen – co to jest, powinieneś rozważyć, w jaki sposób ta substancja jest ekstrahowana i gdzie jest zawarta. D-limonen jest składnikiem owoców cytrusowych odpowiedzialnym za zapach. Jego koncentracja jest szczególnie wysoka w skórce (cytryna, pomarańcza, limonka, grejpfrut), w soku ze ścieru i do 90%. Ponadto terpen zawarty jest w terpentynie z żywicy sosnowej (do 5%) i olejach:

  • seler do 60%;
  • nasiona kminku do 40%;
  • niezbędne (neroli, bergamotka, koper włoski);

Ekstrakt z cytryny można otrzymać metodami naturalnymi (wirowanie i frakcjonowana destylacja z parą wodną) i metodami syntetycznymi (z geraniolu). Rezultatem jest klarowny, lepki płyn o wyraźnym zapachu cytryny. Substancja jest nierozpuszczalna w wodzie, ale ma dobry kontakt z etanolem..

Olejek eteryczny z bergamotki

W stosownych przypadkach

Węglowodór terpenowy jest stosowany jako aromatyczny zapach w perfumach, kosmetykach, detergentach, środkach czyszczących, produktach higienicznych i lekach. Zawarte w szamponach, balsamach, rozpuszczalnikach. Substancja ma właściwości odtłuszczające, dlatego stosuje się ją w zmywaczach do paznokci, aby usunąć tłuszcz z metalu przed zabarwieniem. Limonen jest godnym substytutem toksycznych produktów naftowych, rozpuszczalników takich jak toluen, aceton, metyl, benzen. Produkty do pielęgnacji domowej na jej podstawie mają przyjemny zapach, ulegają biodegradacji i są przyjazne dla środowiska..

W Rosji chroniony jest patent na stosowanie kompleksu olejów zawierających d-limonen do produkcji napojów alkoholowych. W rezultacie napoje alkoholowe mają działanie tonizujące i nie zawierają zapachu „oparów”. Farmakolodzy również nie ignorowali terpenu, który może zmniejszać hepatotoksyczność leków, takich jak fenacetyna, paracetamol, kofeina. Do celów leczniczych substancja ta jest również stosowana jako:

  • szlifowanie;
  • kąpiel;
  • przyjmowanie pokarmu;
  • rozpylający.

Kąpiel ręczna

Limonen w kosmetykach

Ze względu na to, że limonen doskonale rozpuszcza tłuszcze, węgiel terpenowy stanowi alternatywę dla niebezpiecznych alkoholi w produkcji kosmetyków. Wyciąg z cytryny przedłuża okres przechowywania leków ze względu na jego właściwości przeciwbakteryjne, a także nadaje im lekki aromat drzew iglastych lub cytrusowych, działa odstraszająco.

Korzystne cechy

Stężenie ekstraktu z cytryny w kosmetykach jest nieznaczne (nie więcej niż 0,01%), dlatego jest wymienione na końcu listy składników. Węgiel terpenowy ma różnorodne właściwości:

efekt

Opis

Gdzie jest zawarty

odtłuszczanie

usuwanie nadmiaru tłuszczu ze skóry

krem, tonik, balsam, szampon

przeciwbakteryjny

dezynfekuje gronkowce, paciorkowce, meningokoki, prątki gruźlicy; walczy z pleśnią.

produkty do pielęgnacji domu

aromatyzacja

daje przyjemny zapach

odświeżacze, dezodoranty

odpychający

Odstrasza owady i małe szkodniki

środki ochrony przed muszkami, komarami, ćmami.

Jakie kosmetyki się znajdują

Limonen jest stosowany w wielu dziedzinach, szczególnie w produkcji kosmetyków, perfum i środków czyszczących. Substancja nadaje przyjemny zapach i posmak. Produkty zawierające terpen zaleca się przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Obejmują one:

Typ produktu

Funkcja limonenu w kosmetykach

żel pod prysznic

przeciwbakteryjny

Pasta do zębów

aromatyzacja

Woda toaletowa

Perfumy

klimatyzacja

orzeźwiający, nadaje przyjemny zapach

Tonik

dezynfekuje, usuwa nadmiar tłuszczu

krem

aktywuje procesy utleniające i regeneracyjne, rozjaśnia skórę

D-limonen

Suplement diety na bazie olejku ze skórki pomarańczowej to d-limonen z Jarrow Formulas. Lek stymuluje detoksykację enzymów w wątrobie i zwiększa odporność. Lek przyjmuje się codziennie podczas posiłków lub po posiłku, 1 kapsułka. Jeśli w tym samym czasie występuje rozstrój żołądka, lepiej odmówić przyjęcia suplementu diety. D-Limonene można kupić w wyspecjalizowanych działach, aptekach i sklepach internetowych. Zakres cen dla 60 kapsułek w Moskwie i Sankt Petersburgu wynosi od 760-2000 rubli. Kupując wiele paczek, możesz zaoszczędzić na kosztach.

Olej ze skórki pomarańczowej

Szkodliwość limonenowa

Rakotwórczość limonenu jest kwestią sporną. Z jednej strony działanie tej substancji wiąże się z występowaniem złośliwych formacji narządów rozrodczych i gruczołu sutkowego. Z drugiej strony węgiel terpenowy, według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), nie jest klasyfikowany jako czynnik rakotwórczy. Jego działanie jest takie samo, jak przy codziennym używaniu kawy. Obecnie badane są pozytywne skutki koncentratu cytryny na różne nowotwory..

Nie ma też jednoznacznej odpowiedzi na temat alergenności substancji. Limonen może powodować podrażnienie błon śluzowych i skóry, ale badania wykazały, że liczba tych skutków ubocznych jest nie większa niż w przypadku innych substancji zapachowych. Osoby podatne na alergie powinny zachować ostrożność podczas stosowania produktów o zapachu cytryny..

W reakcji z ozonem co druga cząsteczka mutuje się w węglu terpenowym. Prowadzi to do powstania formaldehydu, który może wywołać rozwój astmy, problemy z oddychaniem. Ciągłe stosowanie kosmetyków zawierających limonen prowadzi do podrażnienia, przewlekłego stanu zapalnego skóry i naruszenia syntezy kolagenu.

Oceń artykuł
Codzienne wskazówki i instrukcje

Klikając przycisk „Prześlij komentarz” wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych i akceptuję politykę prywatności